top_vine

Bestil frisk sake til frisk sushi

Sake er en gæret drik, ligesom øl og vin, men hvor øl brygges på byg, hvede og rug, brygges sake brygges på ris. Da sake ikke er kulsyreholdig, er det dog måske mere oplagt at sammenligne det med vin.

Manotsuru
Manotsuru blev grundlagt i 1885 af Yososaku Obata. Siden da har Manotsuru benyttet sig af traditionelle fremstillingsmetoder. Manotsuru er beliggende på øen Sado, hvor der er adgang til det reneste vand og de bedste rissorter. Siden 2000 har Kenya Kudo, som er er uddannet på det anderkendte Iwate universitet, været ansvarlig overbrygger.

Manotsuru har vundet guldmedaljer 6 gange i streg på den Nationale Sake konkurrence i Japan. International Wine Challenge har tildelt dem "Fine Sake Awards Japan Competition" i 2012 og 2013 og U.S. National Sake Appraisal i 2012. Manotsuru har også været omtalt i både Wine & Spirits, Los Angeles Times, og Wine Spectator.

Fremstillingsprocessen

Rispolering
De nøje udvalgte ris poleres i en rispoleringsmaskine. Til nogle af top sake'erne poleres risene op til 65%, så der kun er kernen tilbage. Grunden er, at protein og fedtsyrer i riskornet fjernes, så kun det inderste lag af kornet bliver tilbage, dette giver en afrundet blød, mild og aromatisk sake.

Dampning
Efter risene er tørret, dampes 1 ton ris i en stor trætank, også kaldet "Koshiki". Dette er "Joukyo".

Maltning
I et sauna lignende rum, "Muro", sprinkles den dampede ris med en skimmelsvamp med gærsporer (Kojikin). Denne varmeproces står på i ca 48 timer. Processen har stor betydning for sakens kvalitet.

Gæring
Det næste step er Moto. Vand og dampet ris blandes med Koji for at lave en maske. Moto kaldes også Shubo, hvilket betyder sake moderen. For at lave "Moromi", den uraffinerede sake, tilsættes mere vand og ris. Dette gøres ad 3 omgange. Bryggerne bruger trækar til at røre masken i, disse fremmer gæringsprocessen og giver en konstant temperatur.

Filtrering
Efter ca. 30 dage hældes Moromi massen på sække for at blive presset. Efter presningen har man den rene, friske sake, der nu flaskes og lagres.


De 5 hoved Sake typer

Junmai-shu
Ren sake, ikke forstærket med alkohol. Junmai er normalt en smule fyldigere og kraftigere end de andre typer og med et højere syreindhold. Medium tør.

Honjozo-shu 
Der tilsættes en anelse alkohol under gæringen. Honjozo er en lettere mere aromatisk sake, med en smule bitterhed der er meget nem at drikke. De bedste har kun tilsat meget lidt alkohol. Lidt til den søde side.

Ginjo-shu
Der kan tilsættes distilleret alkohol. Hvis den kaldes Junmai Ginjo er der ingen alkohol tilsat. Ginjo gæres ved lavere temperatur i længere tid. Aromaen er mere komplet og delikat. Oftest meget frugtrig og blomstret. Lidt til den søde side.

Daiginjo-shu
Der kan tilsættes distilleret alkohol. Hvis den kaldes Junmai Ginjo er der ingen alkohol tilsat, hvis den kaldes Daiginjo er der tilsat alkohol. Daiginjo er toppen, meget aromatisk og kompleks. Knap så sød som Ginjo og Honjozo.

Namazake
Upasteuriseret sake, der kan have alle fire ovenstående typer.


Her kan du købe følgende typer sake:

 

Manotsuru Junmai Nigori

Dette er en Nigori sake, hvilket betyder at den er ufiltreret og har flere rispartikler; dette skaber en uigennemsigtig sake med en fremtrædende, sød smag. Forfriskende, tropiske smagsnoter såsom stjerne- og guavafrugt, samt et mildt urteelement af enebær og sød basilikum. Serveres afkølet i champagneglas.

 

15-16% alkohol

500 ml.

 

bestil

       
junmai_cloudy
 
  

Manotsuru Four Diamond

Det særlige ved denne sake, er dens specielle elementer af sort peber, søde roer, gær og moden vandmelon. En fyldig, udtryksfuld sake med mange lag af følelse og smag. Blød, med et strejf af varme og et fint hint af mynte. Serveres afkølet i et bredt glas, men er dog mere udtryksfuld ved stuetemperatur.

 

17-18% alkohol

500 ml.

 

 

bestil

 
four_diamond
 
 



  

Manotsuru Junmai Namacho

Smuk og elegant sake, anbefales til begyndere.

 

14,5% alkohol

300 ml. 

 

bestil 
 junmai_namacho
   

Manotsuru Karakuchi Tsuru

Karakuchi betyder tør. Denne elegante, silkebløde sake indeholder citrus- og mandelaromaer, og kan serveres både afkølet, ved stuetemperatur eller varm. Sprød, ren ”all-round” sake, som er god til mange forskellige madretter.

 

15-16% alkohol

720 ml.

 

bestil

 karakuchi_tsuru
   
 

Manotsuru Karakuchi Tsuru

 

Karakuchi betyder tør. Denne elegante, silkebløde sake indeholder citrus- og mandelaromaer, og kan serveres både afkølet, ved stuetemperatur eller varm. Sprød, ren ”all-round” sake, som er god til mange forskellige madretter.

 

15-16% alkohol

300 ml. 

 

bestil 
  karakuchi_tsuru_stor
   
 

Manotsuru Karakuchi Tsuru Sake Cup

 

Karakuchi betyder tør. Denne elegante, silkebløde sake indeholder citrus- og mandelaromaer, og kan serveres både afkølet, ved stuetemperatur eller varm. Sprød, ren ”all-round” sake, som er god til mange forskellige madretter.

 

15-16% alkohol

180 ml.

 

 

bestil 
  karakuchi_tsuru_cup




Indkøbskurv
...er tom!


Yutaka Sushi Bar Herning
Fonnesbechsgade 9
Tlf: 9712 7090